Monday, February 28, 2011

Pastasås med belugalinser och musslor

Linser är kanske inte vad man förknippar med lyxmat men med de fina små svarta belugalinserna har inte bara ett tjusigt namn utan ser också eleganta ut på tallriken. Den här rätten är ett riktigt hopkok av vad vi hade i kylen men det blev gott tycker jag. Bäst var att vi fick användning för den där burken musslor som stått i kylen så länge, liksom resterna av lördagens dipmorötter. Det blev liksom inte lika mycket hacka då.














Pastasås med belugalinser och musslor
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
en halv medelstor zucchini
1 stor morot
ca 1,5 dl kokta belugalinser
1 burk musslor
ca 1 dl mellangrädde
ca 2 rågade matskedar crème fraiche
citronsaft från en halv citron
lite rivet citronskal
2 msk hackad timjan
svartpeppar
salt
olivolja

tagliatelle

Börja med att koka upp pastavattnet. Salta det rejält. Skala och hacka sedan löken. Skala vitlöken och skiva den tunt. Skiva zucchinin tunt (jag använde mandolin till detta). Skala och tänra moroten fint. Fräs lök och morot glansiga i olivolja. Rör ned vitlöken och fräs den ytterligare ett par minuter. Rör även ned zucchiniskivorna och låt dem steka med tills de börjar mjukna. Rör ned linserna. krydda med timjan, riven citron, peppar. Rör ned grädde och crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och ev. mer cironsaft. Slå av pastan och blanda den försiktigt med såsen. Servera med ett gott bröd.

1 comment:

Metronyx said...

Belugalinser är sjukt gott, fast det underlättar kanske om man är veggo förstås, men ändå bara. Sen är de, som du skriver, snygga också : D