Thursday, February 17, 2011

Rotsakssoppa med thaiinfluenser














Den här soppan gjorde vi till lunch i söndags. Vi gjorde en rejäl sats så den räckte även till middag dagen efter. Rotsaker är både billigt och got toch med thailändska smakkamrater blir de lite roligare än när de simmar runt i buljong (även om det också kan vara gott för all del). Jag tog i två nävar av thaibasilikan som växt på balkongen och också en havl frusen chilifrukt, hemodlad även den. Det är en rätt häftig känsla att ha lyckats driva fram och odla lite mer exotiska växter. Jag längtar efter balkongen nu.

Rotsakssoppa med thaiinfluenser
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
1 dl röda linser
1 gul lök
ca 1,5 msk hackad ingefära
1 stor klyfta vitlök
2 buljongtärningar (helst grönsaks förstås men hösn funkar också)
5 torkade kaffirlimeblad
1 burk kokosmjölk
ca 8 dl vatten
1 stjälk citrongräs
en rejäl bunt thaibasilika (ca en halv kruka kanske jag og 2 nävar av vår egna som vi frös in i somras)
fisksås efter smak
limesaft efter smak
en liten bit purjolök

Börja med att skala rotsakerna och riv dem grovt i en matberedare. Hacka ingefäran och vitlöken fint. Hacka även den gula löken och chilin. Fräs löken, vitlöken, chilin och ingefäran i olja tills löken blir glansig och lite genomskinlig. Slå på kokosmjölk och vatten. Smula ned buljongtärningarna, lägg i citrongräs och kaffirlimeblad. Låt det hela hettas upp och puttra ihop lite. Skölj under tiden linserna och lägg dem sedan i kastrullen med rotsakssrimlorna. När linserna har mjuknat smakar du av soppan med fisksås och limesaft. Rör ned strimlad purjolök i soppan och till sist också thaibasilikan.

No comments: