Monday, February 28, 2011

Söndagens brödbak


Vi har ju experimenterat lite med surdeg här i hemmet. Sambon matar degen och jag bakar. Skulle degens liv hänga på mig skulle vi ingen surdeg ha, jag är för glömsk, men sambon matar den samvesgrant varje dag. Föruom i sluet av förra veckan. Då glömde vi båda två bort att degen skulle matas. Den blev bortglömd i sitt skåp och när vi tog fram den hade den skiktat sig. "Den är nog bara och slänga", sa kärleken dystert och sneglade ner på den fula vätskan men jag luktade på den och tyckte att den luktade syrligt och friskt så vi matade den i alla fall och dagen efter var det full fart på den igen.



Igår bakade vi på suren, et blandrecept även denna gång och det vete katten om det inte var det bästa hittills. Inte för att jag lyckades följa receptet, det sprack redan vid fördegen där det stod att man skulle använda Manitoba cream. Vi hade inget Manitoba hemma så jag tog de mjölsorter jag hade till fördegen: vetemjöl en skvätt vetemjöl special och sedan ljust lantbrödsmjöl.


Under tiden som fördegen skulle jäsa,ca två timmar,passade jag på att baka vanliga jästlimpor på lantbrödmjölet också. De blev knubbiga och fina. Dessutom är det ju oförskämt lätt att baka sedan vi ärvde den där matberedaren med bakskål. Bara att tjoffa i det man ska ha i och sätta igång maskinen så sköer degkrokarna jobbet. Lantbrödreceptet ser ni här nedan. Orginalet till baguettereceptet hittar ni här. Jag gjorde typ likadant men ändrade mängden vätska en aning t.ex. eftersom jag använde ett annat mjöl men jag tror att surdegsbak alltid måste göras lite på känn.

Lantbröd
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk sirap
750 g ljust lantbrödmjöl

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med vatnet. Tillsätt sirap och salt och klicka i smöret. Blanda i mjölet och bearbeta degen väl till den är smidig (jag körde den kanske 5-8 min med maskinen). Låt degen jäsa i 40 min. Baka ut den till två limpor. Skär snitt tvärs över limporna och låt dem sedan jäsa igen i 30 minuter. Grädda i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Låt svlan på galler under bakduk.

No comments: