Monday, February 28, 2011

#10 Your favourite classic book

Ordet klassiker har något lite tungt och pretto över sig men har man läst engelska och franska på universitetet har man fått klämma en relativt stor mängd just klassiker vare sig man vill eller ej. Oftast vill man det dock för klassiker har ju blivit klassiker av en anledning. De har oftast något som har förmågan att slå an något hos många människor. Personligen har jag lite svårt för mastodontromaner à la Tolstoj och Dostojevski. De långa draporna, de tusentals namnen gör mig kollrig i huvudet och sidantalet stressar mig. Jag väljer istället Great Expectations eller Lysande utsikter, som den heter på svenska, av Charles Dickens. Romanen är förvisso ganska omfångsrik den med men den är spännande och händelserik (den skrev ursprungligen som en serie för en tidning tror jag), vilket gör att man vill läsa vidare.

Great expecttions handlar om föräldralösa Pip som växer upp hemma hos sin elaka syster och hennes man. I början av boken hjälper Pip en förrymd fånge genom att stjäla mat till honom samt en fil att såga loss hans bojor med. Detta möte kommer senare visa sig ha stor betydelse för Pip.

En bit in i berättelsen anställs Pip av en Miss Havisham för att spela kort med hennes adoptivdotter Estella. Miss Havisham och Estella är välbeställda men lever i ett hem där alla fönster är igenspikade, där torkade blommor och möglande, musätna bröllopstårtor står på borden.

Under kortspelssessionerna kommenterar Estella Pip elakt och hånskrattar åt honom alltmedan Miss Havisham berömmer hennes skönhet och goda egenskaper. Arg och förödmjukad ger Pip sig av hem men han kommer att återvända gång på gång till huset.

Vi får följa Pip från barnsben till dess att han har blivit vuxen man. Händelseförvecklingarna är många och ofta oförutsägbara men Dickens lyckas fläta samman dem till en sammanhängande och underhållande väv.

1 comment:

Metronyx said...

Dickens är en stor samhällsskildrare av sin tid ! Visst skildrar han industrialismens era dystert men oftast slutar det ganska bra för de flesta av hans protagonister. Lyckliga slut= Anna favoriter ; )