Monday, February 07, 2011

3 recept som dämpar dina kryddcravings

Jag läste någonstans att kryddor är beroendeframkallande.Jag tror att det är sant. Kryddor smakar och luktar gott och många av dem är bra för din hälsa (ska återkomma till det där någon dag tror jag). Sedan jag började laga indiskt, eller mat med indisk inspiration bör jag kanske säga, blir det minst en kryddstark rätt i veckan. Igår blev det kycklinglår med kardemummaris och en kryddig sås. Yum!


Ugnstekta kycklingklubbor
(till 4 hungriga personer eller en middag och en matlåda till 2 )
ca 900 g kycklinglår
ett par matskedar olja
0,5 citron
2 tsk spiskummin
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm chili
2 krm kanel
0,5 tsk paprika

Blanda kryddorna väl i en skål. Pressa citron över klubborna. Gnid in klubborna med kryddblandningen. Ringla oljan över en långpanna. Stek i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter. Köttet får inte vara rosa. Om du tänker göra riset nedan till kan det vara bra att börja med det eftersom det tar lite tid.














Ångkokt kardemummaris
En kompis från Irans mamma har lärt mig den här metoden och har man tid och ork att fixa och trixa lite så är det väl värt besväret. Riset blir fluffigt och perfekt kokt, men det tog lite övning innan jag fick det att bli bra. I den persiska varianten lägger man poatis i botten och pytsar i lite saffran men nu var ju temat indiskt så jag ångkokte det helt enkelt fast med kryddor i kokvattnet.

3 dl basmatiris
ca 1 l vatten
1 rejäl tesked salt
3-5 kardemummakapslar
en liten bit kanelstång
1-2 msk olja

Topping:
mandelspån
kokosflingor
sultanrussin

Koka upp vattnet med salt och kryddor. Skölj under tiden basmatiriset noga i en sil. Vattnet ska se klart ut när du sköljt igenom det ordentligt. När vattnet kokar häftigt slår du i riset och låter det koka i 5-7 minuter utan lock. Sedan slår du av riset i silen igen. Diska kastrullen fri från stärkelse. Vrid ned plattan til lettan. Slå lite olja i botten på kastrullen. Lägg tillbaks riset i kastrullen. Vira en kökshandduk kring grytans lock och lägg på det. Låt riset stå och dra i ca 30 minuter. Passa på att göra såsen under tiden. rosta mandelspån, kokosflingor och sultanrostning att strööver riset precis före servering.














Kryddig sås
Den här såsen påminner lite om den sås man får till sin Tikka Masala när man äter ute. Den

1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 olja
ca 1 tsk spiskummin
1 tsk ingefära
1 krm chili
knappt 1 tsk salt
1 burk krossade tomater
ca 2 tsk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl kokosflingor
lite färsk timjan (kan uteslutas)
ev. 1-2 dl vatten (beroende på hur lös sås du vill ha)

Tillsätts efteråt:
olja
kalonjifrön

Hacka lök och vitlök fint. Fräs i oljan. tillsätt kryddirna och fräs yterligare några minuter. Sänk värmen och slå på tomatkrosset. Låt det hela koka ihop under några minuter. Tillsätt tomatpure och grädde. Låt det hela koka i ca 10 minuter. Rör ned kokosen och låt det hela koka ihop något. Mixa såsen slät. Smaka av med salt. Späd eventuellt med vatten. Värm i så fall på såsen igen. Fräs mot slutet kalonjifröna i oljan och slå ned dem i såsen. Rör om väl.

No comments: