Saturday, April 03, 2010

Good Friday

På långfredagens kväll kom en god vän över på middag. Vi lagade moules paulette till förrätt och bjöd på ugnsstekt lax med pressad potatis och romsås till huvudrätt. Till detta serverades Riesling och Les Fumées Blanches.Inte mycket lidande i det här hemmet denna dag.














Både rätterna är väldigt lätta att laga til l3 portioner moules paulette behöver du:
Moules Paulettes
1 nät musslor
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
2 dl vatten
2msk persilja 0,5 -1 tsk salt
lite smör

1 msk smör
1 msk vetemjöl
1-2 dl vispgrädde
2 msk persilja till garnering

Sköj musslorna och rensa dem från skägg och grus med hjälpa av en kniv. Gnugga dem lite med en borste eler svamp om de är mycket smutsiga. Knacka lätt på eventuellt öppna musslor. Om de inte sluter sig ska de slängas bort!
Hacka lök och vitlök fint. Fräs i lite smör i en stor kastrull (den ska kunna rymma alla musslorna). Slå på vattnet och vinet och lägg i persiljehacket och salt. Koka upp. Lägg i musslorna och skaka om lätt. Låt dem sjuda i 4-6 minuter.krama under tiden ihop mjöl och smör til len liten redningsboll. Rör ut bollen i spadet. tillsätt grädden. Strö över persiljan och servera. Ät musslorna med gaffel eller på franskt manér: knipsa mussslorna ur sina skal genom att använda ett tömt musselskal som tång. Servera bröd och gott vin i glaset.

Lax i ugn
ca 500 g laxfilé
1,5 msk smör
2 msk citronsaft
svartpeppar
salt

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Skär fettet i bitar och fördela jämnt över laxen. Pressa över citronsaft och salta och pepra. Stek i ugnen i 175 grader i 15-20minuter. Håll lite koll så att fisken inte blir överkokt. Servera med pressad potatis och romsås.(Om du börjar koka potatisen strax före du börjar förbereda fisken bör de tajma varandra bra.)

Romsås
1 pkt gräddfil
3/4 burk ishavsrom
½ burk röd stenbitsrom
1 klyfta vitlök
svartpeppar
salt
dill eftersmak
citronsaft efter smak
Rör ihop samtliga ingredienser och låt dem stå till sig en stund före servering.

Krispig sallad med fänkål och rädisa
70 g späd, röd mangold
1 stånd fänkål
ca 7 st rädisor

citronsaft
olivolja
salt
peppar
Skölj salladen och låt den rinna av noggrant. Ansa fänkålen och rädisorna och skiva tunt med hjäl av en mandolin. Blanda salladen väl. Skaka ihop en dressing av olivolja, citronsaft och kryddor och ringla över salladen strax före servering.

No comments: