Thursday, April 08, 2010

Annandag Påsk

Här kommer lite bilder och recept från annandagen. Istället för att smaska på en hel påskbuffé spred vi ut rätterna över påskdagarna: lax på långfredagen, ägg och lamm påskafton, sill på påskdagen och påskskinka med mimosasallad till lunch på annandagen och ägghalvor och Jansson på kvällen. På så vis njöt vi några delikatesser i taget ordentligt istället och slapp en massa rester som åker ut och in i kylskåpet tills ingen vill se dem mer.

Annandagsskinkan fick en vårig griljering med smak av citrus och örter som kändes fräsch istället för den gamla vanliga. Här har ni receptet om ni vill prova!














Vårig skinka
1 färdigkokt skinka
1 äggula
2 msk socker
3 msk senap
1 msk herbes de provence
1 msk dill
rivet skal från en citron
Rör samman och pensla över din skinka. Griljera i ca 15 minuter eller til ldess att griljeringen stannat och fått fin färg.

Mimosasallad express

1 burk fruktcoktail
ca 1,5 dl turkisk yoghurt
ca 3 msk majonnäs (ev.lite mer)
peppar
salt (lite)
Rör samman yoghurt och majonnäs. Låt fruktcoktailen rinna av i en sil. Rör ned frukten i yoghurtblandningen.


























Min Jansson
1 stor gul lök
12 mjöliga potatisar (mellanstora)
1 ask ansjovis (50 g),spar spadet!
ca 3 dl grädde
ca 0,5 dl mjölk
svartpeppar
salt
ca 3 msk ströbröd
ca 2 msk smör

Skala och hacka löken. Skala potatisen och skär dem i strimlor. Jag gillar ganska stora bitar men det är en smaksak. Hacka ansjovisfiléerna. Smörj en ugnsfast form. Strö ut ett lager potatisstavar och övanpå ett tunt lager lök. Lägg över en tredjedel av ansjovishacket. Fördela väl. Peppra. Salta sparsamt. Fortsätt varva potatis, lök,ansjovis och kryddor men avsluta med ett lager potatis. Blanda grädde och mjölk och slå över. Ringla även över ca 2/3 av ansjovisspadet. Avsluta med att strö över ströbröd och klicka över smör. grädda i 225 grader i ca 45-50 minuter. Stick i gratängen för att känna att potatisen är riktigt mjuk.

No comments: