Thursday, April 15, 2010

Pest eller kolera?

Läste Underbara Claras skepsis mot lågenergilampor som innehåller kvicksilver och därmed kan avge farlig strålning. När man läser de rekommendationer som kemikalieinspektionen ger i fall om att en lågenergilampa går sönder får man ju rysningar. Man ska utrymma rummet och gud vet vad. Se här!

EU vill på sikt fasa ut de vanliga glödlamporna och ersätta dem med lågenergilampor. IKEA verkade helt gått över till det senare alternativet när jag var där senast och när man läser mijötips så verkar ju "byt ut dina glödlampor mot lågenergilampor" vara ett ständigt mantra.

Vanliga glödlampor förbrukar mer energi och innehåller bly som inte heller är nyttigt för oss eller naturen. Men eftersom inte insamlingen av förbrukade glödlampor inte fungerar som den ska sprids tonvis med bly i naturen. Enligt den här artikeln i Ny Teknik sprider hushållen ut mer än åtta gånger så mycket bly som Sveriges propellerplan vilka använder blyad bensin! Man kan ju bara spekulera i hur mycket kvicksilver som kommer landa i naturen om alla nu ska gå över till lågenergilampor.

Och LED-lampor då? De måste väl ändå vara bra? Jag vet knappt var det är men tydligen ska dessa nya generationens lysdioder ersätta alla hemska lampor framöver. Fast för att få dem att lysa krävs tydlien en liten mängd arsenik. Jag tror jag kör på stearinsljus istället...

No comments: