Monday, April 26, 2010

OD - pyssel

I förra veckan hade vår skola Inför- Operation-dagsverke-dag. Tanken med dagen är att eleverna ska få lära sig så mycket som möjligt om landet insamling i år går till så att de förstår syftet med insamlingen.

I år går pengarna till att motverka barnäktenskap och se till att flickor i Sudan får fortsätta gå i och gå ut skolan. Förutom informationsfilmer om Sudan fick eleverna gå till olika stationer där de bl.a. fick prova på att rita afrikanska mönster men också till en station där de fick lära sig att tillverka smycken genom återbruk.

Jag och en kollega hade blivit tilldelade den senare gruppen men det var två elever i nian som skulle stå för instruktionerna så vi var helt noviser när vi kom dit. Uppdraget var att tillverka smycken genom att återanvända gamla elkablar. Vi hade fått fyra stora backar med sladdar av olika slag. Eleverna fick skala dessa och sedan skulle de använda koppartråden som de skalat fram till att tillverka "pärlor" genom att använda ett "coiling gizmo"-set.

"Coiling gizmo" är en sorts spiralverktyg som egentligen består av en tillbockad plåtbit med hål i och en slags vev som man använder för att vira tråden runt veven. När man gjort detta drar man ut veven och har då en tunn rulle tråd som man genom att snurra kan göra en vacker trådpärla av. Det var rätt svårt och de smycken som tillverkades kommer nog tyvärr inte gå att sälja under Operation Dagsverke dagen men det var kul! Nu är jag lite sugen på att försöka själv. Sådana här "Coiling sets" borde väl finnas på Panduro?

Så här gör man i alla fall:


I klippet används dock hel och fin koppartråd på rulle. Det kan vara värt att notera att det kan vara rätt pilligt att skala kablarna för den ovane...Minsta hack i tråden kan resultera i att tråden går av så hav tålamod!

2 comments:

Jonas L said...

När jag såg rubriken så trodde jag att du hade pysslat om Orphei Drängar…

Fridolin said...

Nä, men jag skulle gärna höra dem på riktigt någon gång.De lär vara grymma?