
Det jag gillar med den här soppan är att man kokar en god och smakrik buljong och sedan bestämmer var och en själva vad de vill lägga i den. Till förrätt körde vi färdigköpta vårrullar av en god sort att doppa i sweet chilisås.
Thaisoppa
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 rejäla tsk röd currypasta ( 1 tsk grön i orginalreceptet)
1 stor bit ingefära, ca 5x2 cm
2,5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 15 torkade kaffirlimeblad
1 burk konserverat citrongräs ( färskt i receptet)
4 limefrukter, saften
3 msk fisksås
Finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och riv ingefäran. Fräs lökhacket i olja. Tillsätt currypastan och fräs ca 1 minut till innan du lägger i ingefäran och fräser ytterligare någon minut. Späd med vatten. Smula ned buljongtärningarna och tillsätt citrongräset och kaffirlimebladen. Låt det hela puttra i ca 30 min så att smakerna hinner utvecklas ordentligt. Sila buljongen så att den bli klar. Pressa i limesaften och smaka. Låt dina matgäster välja tillbehör och slå sedan över buljong på var persons portion. Ät och njut.

Detta hade vi i soppan:
salladslök
hackade jordnötter
skivade champinjoner
strimlade morötter
sallad i bitar
tofu i kuber
risnudlar
ingefärsmarinerad stekt kyckling
Funderar även på att testa:
böngroddar
paprikastrimlor
shiitake
tunna skivor entrecôte

No comments:
Post a Comment