Monday, May 19, 2008

Chicken N' Noodle Salad Thaistyle














Jag har skrivit tidigare om den ingefärsglaserade kycklingen från Anna och Fanny Bergenströms fantastiska kokbok Under valnötsträdet men marinaden til lden är verkligen suverän med massa vitlök, ingefära. Framförallt blir kycklingen väldigt vackert gyllenbrun när man steker den. Idén till den här salladen föddes annars genom att jag såg ett recept på en lättlagad jordnötssås hos en annan matbloggare och fick lust att laga något thaiinspirerat. Det skulle dock visa sig att jordnötssåsen är helt överflödig i den här rätten för kycklingen har så mycket smak i sig, vilket jag kanske borde kunnat räkna ut på förhand. Den blev inte heller så god som jag hade föreställt mig (antagligen p.g.a. min receptnegligans)men om ni tänker göra den här salladen någon gång rekommenderar jag er varmt att helt enkelt pressa över limejuice eller servera den med en nuoc cham.

Kyckling och nudelsallad 3 pers

Kycklingen:
3 kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
en ca 5 cm lång bit ingefära (bör bli ca 2 msk när riven)
2 msk honung
2-3 msk ljus soja
3 msk neutral olja + lite till stekning
1 liten torkad chili (Obs! mängden varierar beroende på chilifruktens styrka)
Skala vitlök och ingefära och riv fint. Blanda med övriga ingredienser. Flytande honung underlättar men om amn inte har det kan man mjuka upp vanlig honung lite i micron. Blanda väl. Skär kycklingen i 3- 4 cm stora bitar och balnda väl med marinaden. Låt stå kallt och dra i ca 1 timma innan stekning.

Salladen:
1 kruka blandsallat
3 små salladslökar
2 knyten risnudlar
1 dl torrostade jordnötter
1 stor tomat (den är där mest för färgens skull, lika snyggt med några ringar chili)
ev. 1 färsk röd chili

Dela salladen i mindre bitar och skölj väl. Låt den rinna av i ett durkslag medan du förbereder övriga ingredienser. Skiva salladslöken fint. Stek kycklingen väl i en teflonpanna. Se upp så att inte kryddorna bränner. Förbered nudlarna mot slutet genom att koka upp vatten i en kastrull. Bryt ned nudlarna när vattnet kokar och dra kastrullen från plattan. Låt nudlarna sväll i kastrullen under lock. Slå av i en sil och spola snabbt i kallt vatten. Fördela sedan sallad, nudlar och salladslök på ett uppläggningsfat. Lägg kycklignen ovanpå och strö över jordnötterna. Servera med limeklyftor.

No comments: