Tuesday, June 10, 2008

Rårissallad med fetaost














Nu är sommaren här och för mig innebär det inte som för det flesta semester utan snarare mer jobb så inläggsfrekvensen kommer nog fortsätta vara ganska sporadisk även ett tag fram över. Här kommer dock ett recept på en sval sallad som passar perfekt när luften står stilla och asfalten ångar (som den gjort de senaste veckorna typ). Inspirationen kommer från min kollegas bulgursallader men här har bulguren blivit ersatt med rött råris som faktiskt är mycket snyggare och väldigt gott det också. Tycker man inte att man har tid med att hålla på att koka ris i nästan 40 minuter så kan man ju alltid byta tillbaks.

Rårissallad med fetaost
2 dl rött råris
4 dl vatten
en bit av en tärning grönsaksbuljong (ett hörn räcker)
½ gurka
2 tomater
½ röd lök
1 pkt fetaost
hackad bladpersilja efter smak
hackad mynta efter smak
olivolja
saften av en halv citron, ev. mer
svartpeppar
Koka upp vattnet till riset med en bit buljongtärning. Tillsätt riset och låt koka under lock på låg värme i ca 35-40 min. Tärna under tiden gurkan fint. Tärna tomaterna. Hacka rödlöken fint. Skär fetaosten i kuber. Hacka persiljan och myntan. Lägg alltsammans utom fetaosten och örterna i en skål. Tillsätt riset när detta är klart och blanda väl. Tillsätt därefter fetaosten och örterna pressa över citronsaften. Ringla över några matskedar olivolja. Dra några varv med pepparkvarnen över alltsammans. Blanda och smaka av. Ev. kan mer citronsaft behövas.

No comments: