Sunday, February 21, 2010

Mustig linssoppa

Svärföräldrarna trotsade snön och kylan och ringde och frågade om de fick komma upp en stund efter söndagspromenaden. De fick de ju såklart. Vi improviserade ihop en lunch och bjöd dem på en värmande soppa när de rödkindade och huttrande knackade på dörren. Till efterrätt blev det semlor som de hade köpt med sig ingredienserna till. Gött!

Mustig linssoppa

2 dl gröna linser
blötläggningsvatten
ca 7 dl vatten
½ gul lök
1 lagerblad

1 stor morot
2 små palsternackor
1 gul lök
1 liten bit rotselleri (ca 5x3cm)
3 små potatisar
1 burk hela,skalade tomater
1,5 l vatten
2 buljongtärningar (jag blandade höns-och grönskasbuljong)
ca 2 krm svartpeppar
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk timjan
1 rågad tsk honung
ca 1-2 msk citronsaft
2 klyftor vitlök

Till servering:
mezeyoghurt
rostade solrosfrön

Börja med att lägga linserna i blöt ca 20-30 minuter. Koka sedan linserna mned en halvlök och lagerblad i ca 20 minuter i en egen kastrull. Skala under tiden rotfrukterna och tärna dem smått. Lägg potatisen för sig. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja och tillsätt morot-, palsternacks-och selleribitar. Fräs ett par minuter och slå på tomaterna. Klipp tomaterna i mindre bitar om du så önskar. Slå på vattnet och smula ned buljongtärningarna. Krydda med timjan och peppar. Rör om och låt det koka upp och låt det hela koka runt 20 minuter. Tillsätt potatisen. Slå av linserna när de blivit nästan mjuka. Plocka bort löken och slå i linserna i soppan och låt dem koka färdigt däri (ca 10 minuter till). Pressa i vitlöken när linserna är mjuka. Smaka av med salt, citronsaft och honung. Låt det hela koka ett par minuter till innan du serverar sopan, gärna med en klick mezeyoghurt och lite frön på toppen.

No comments: