Sunday, February 28, 2010

Het räkpasta

Igår kväll blev det pasta till middag. En lite lyxigare variant med räkor, musslor och vitt vin. Det blev smaskens men jag tror att ni kan hoppa skippa att koka spad av räkskalen för jag vet faktiskt inte om det gjord vare sig av eller till. Jag tror att det var vinet som gav mest smak i alla fall.














Het räkpasta
3-4 portioner spaghetti
500 g räkor med skal
1 burk muslor
1 gul lök
4 klyftor vitlök
ett halvt fänkålsstånd
ca 2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 röd chilipeppar
en halv ask ruccola
ca1 dl riven parmesan
hackad persilja
1 tsk citronskal
svartpeppar
flingsalt
olivolja

Börja med att koka upp pastavattnet med rejält med salt. Tina räkorna och spara skalen. Hacka löken och tärna fänkålen. Hacka vitlöken fint. Kärna ur chilin och strimla den. Skölj ruccolan väl och låt den rinna av. Hacka persijan och riv citronskalet och ställ detta åt sidan så länge.

Lägg skalen i en teflonpanna. Slå på hälften av vinet och en knapp deciliter vatten. Lägg i en matsked av den hackade löken och låt det hela puttra under lock ca 10 minuter. Sila av spadet och spar det.

Lägg pastan i pastavattnet och koka enligt anvisning. Fräs lök, fänkål,vitlök och chili i lite olja i pannan ett par minuter. Slå på ungefär en deciliter av spadet och vinet som är kvar och låt det puttra ytteligare ett par minuter tills grönsakerna blivit lite mjuka. Slå av pastan och låt den rinna av i ett durkslag. Rör ned räkorna och musslorna i fräset. OBS! Nu gäller det att vara snabb så att int eräkorna blir sega! Tillsätt citronskal,spaghetti, ruccola, parmesan och persilja. Rör om med ett par snabba kraftiga tag så att allt blandar sig väl. Dra ett par varv med pepparkvarnen över det hela och strö övr lite flingsalt. Klart att servera!

Måste säga att jag längtar efter vår och ljus. Det är svårt att få til lfina foton med min kompaktkamera under dessa ljusförhållanden. Allt blir liksom lite gul-grönt...

No comments: