Tuesday, July 12, 2011

Aubergine- och zucchinigratäng

När grönsakerna är fina tenderar jag att go crazy i affären och köpa lite för mycket. Jag slänger sällan mat men grönsaker är oftast fläcken på samvete då jag ibland köper mer än vad vi hinner göra av med. Särskilt när jag jobbar. Då kan jag ha storslagna planer på vilka middagar jag ska laga och så kommer man hem så trött att man inte ens orkar tänka på att göra något mer än att koka gröt. Semestern till trots låg det ändå två bitar zucchini, en gul och en grön, som började se vissna samt en fin djuplila aubergine och sista paketet av den billiga mozzarellan (som hade gått ut i datum men fortfarande smakade bra) i kylen.













Aubergine- och zucchinigratäng
1 liten aubergine
2 små zucchinis
1 pkt mozzarella
ca 1-1,5 dl riven parmesan
2 tomater
1 burk hela tomater
2 klyftor vitlök
ca 8 färska blad basilika
1 tsk honung
grovsalt
salt
svartpeppar
olivolja
mjöl

Börja med att skära auberginen i skivor, jag skar den på längden men det spelar nog ingen roll. Strö grovsalt över skivorna och lägg dem att rinna av i ett durkslag i 40 -60 minuter.

Skala under tiden tomaterna. Hacka vitlöken. Fräs vitlöken i lite olja tills den blir mjuk men den ska inte ta färg. Tärna de färska tomaterna och lägg dem i kastrullen med rivna basilikablad. Låt det hela koka ihop. Tillsätt sedan en burk hela tomater. Krossa dem en aning med en trägaffel. Tillsätt svartpeppar, salt och en tesked honung.

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och vänd dem sedan i mjöl. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och stek skivorna på båda sidor tills de blir lite mjuka och har fått lite färg ( de behöver inte bli genomstekta). Lägg dem att rinna av på ett hushållspapper. Skiva och stek även zucchinin. Krydda sparsamt med salt och mal över lite svartpeppar. Riv därefter osten om du inte har en snäll sambo som sefver dig med detta under det att du förbereder det andra.

Ta fram en ugnsfast form. Slå i ungefär hälften av tomatsåsen. Täck sedan med skivor av aubergine och zucchini. Strö över hälfen av parmesanosten. Skär mozzarelllan i skivor som du nyper i mindre bitar och fördelar över grönsakerna. Slå på resten av tomatsåsen. Toppa med resterande parmesan och mozzarella. Gratinera i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Vi åt gratängen som den var med linser som tillbehör men man kan förstås koka ris, bulgur eller vad man vill ha till.

Rosévinskokta linser
Vi hade en flaska med en slatt rosé i kylen som stått där ett bra tag, bortglömd bakom en potatispåse. Det hade nog inte varit någon njutning att dricka längre men det fungerar säkert i mat resonerade jag. Jag har kokt linser i vitvin tidigare så rosé borde ju också funka och det gjorde det. Lätt som en plätt är det också med burkade linser.













1 burk färdigkokta linser
1 liten röd lök
1 klyfta vitlök
1 kvist färsk timjan
några rivna blad basilika
1- 1,5 dl rosévin
ev. lite vatten
olivolja
salt
svartpeppar
hackad persilja

Börja med att skala och hacka löken. Skiva vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja och tillsätt linserna. Slå över vinet och lägg i timjanskvisten. Rör om och låt vinet få koka in men linserna ska fortfarande vila i lite vätska. Slå på lite vatten om det ser ut att koka torrt. Krydda sparsamt. Avsluta med att strö över hackad persilja.

No comments: