Monday, January 04, 2010

Värmande soppor i kylan














Det värmer gott med en soppa när det är kallt ute plus att de är lätta att göra så det lagas mycket soppa i hemmet dessa dagar. I veckan har vi lagat både kikärtssoppa och thaisoppa med linser. Mycket goda båda två. Thaisoppan gick åt i ett nafs och jag glömde fota så ni får hålla till godo med bilden på kikärtsoppan. Om man använder det gröna på purjon får den den här intensivt gröna färgen men vad gäller smaken så spelar det ingen roll egentligen vilken del du använder.

Kikärtsoppa med smakrik topping
1 burk kikärtor
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 potatis
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
peppar
salt

Topping:
salami
riven parmesan

Skala potatisen och skiva tunt. Strimla purjolöken och skiva vitlöken tunt. Lägg alltsammans med kikärtorna i en gryta. Slå på vatten och smula ned buljongtärningen. Koka samman i ca 20 minuter. Ta undan hälften av soppan och mixa resten och slå sedan ihop dem igen så får du en mjuk soppa men ändå med lite tugggmotstånd. Toppa med små bitar av salami och riven parmesan.

Thaisoppa med linser
2 morötter
1 röd lök
1/2 purjolök
1/2 stånd fänkål
4 vitlöksklyftor
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 rågad tsk ingefära (eller helst 1,5 msk färsk,riven)
8-10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 kaffirlimeblad
2 bitar konserverat citrongräs (eler färskt om du har)
2 tsk fisksås
2 msk limesaft
1/2 kruka thaibasilika

Skala morötterna och riv grovt. Skala och hacka löken. Skiva vitlöken och strimla purjon. Skär fänkålen i små, fina tärningar. Bryn alltsammans i olja i en stor gryta. Slå på kokosmjölk när allt har mjuknat lite. Slå på vatten och smula i buljongen. Lägg i citrongräs och limeblad. Låt det hela koka upp. Skölj linserna och tillsätt dem. Låt koka i 8-10 minuter. Smaka av med fisksås och limesaft. Lägg i thaibasilika bladen och låt dem dra i soppan någon minut. Servera.

No comments: