Monday, January 04, 2010

Nyårsmeny

Nyår firades i lugn och ro hemma med två nära kompisar på besök. Vi åt gott, drack lite vin och såg på raketer. Det räckte bra för mig. Nedan följer vad som stod på menyn. Egentligen hade vi tänkt oss oxfilé till huvudrätt men då det bara fanns tre tyska och väldigt ojämt tjocka filéer kvar i affären när vi kom dit valde vi att hesteka entrecôte istället och jag tycker faktiskt att entrecôte är godare. till förrätt serverades en räkcocktail och til ldessert en mäktig chokladtryffeltårta som fick ett gott mottagande av alla. Så bra att ingen orkade med ostbrickan...

Räkcocktail 4 p
ca 500 g räkor med skal
1/2 burk kräftstjärtar
1 liten bit purjolök
knappt 2 msk majonnäs
4 msk gräddfil
hackad dill
salt och peppar
ca 2-3 msk citronsaft
mixsallad
en mogen avokado
ett tiotal cocktailtomater

Tina räkorna i god tid och skala dem. Skölj salladen väl och låt den rinna av ordentligt. Klyv tomaterna. Fördela salladen i små portionsskålar. Skär avocadon i stora bitar. Fördela även den över salladsskålarna. Lägg undan ett trettiotal räkor. Hacka de som blir kvar samt kräftstjärtarna grovt. Strimla purjon. Blanda den och räkhacket med majonnäs, gräddfil, citronsaft och dill. Smaka av med peppar och ev. ett uns salt. Garnera med de räkor du tog undan samt en liten ring purjolök och en citronklyfta.
















Helstekt entrecôte
En bit entrecôte, runt ett kilo
2 stora klyftor vitlök
ett knippe timjan
svartpeppar
olivolja

Hacka vitlöken och timjanknippet fint. Gnid in etrecôten med olja och klappa in hacket.Peppra. Bryn steken runtom i olja och smör tills den fått fin stekyta. Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del och låt köttbiten gå klart i ugnen på 175 grader till den har nått 65 i innertemperatur. Ta då ut och låt den vila invirad i aluminiumfolie ett slag inna den skivas upp. Servera på en bädd av kokta haricots verts, cocktailtomater och med smörstekta kantareller. En vitlöksstinn potatisgratäng passar bra till.















Chokladtryffeltårta15-20 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

Garnering:
Vispgrädde
valfri frukt

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Dekorera med grädde och frukt.Servera med lättvispad grädde.

2 comments:

Jonas L said...

15-20 bitar på fyra personer… ni måste verkligen gilla desserten.

Fridolin said...

Yupp den räckte till frukost och fika dagen efter. Den är mäktig men just i det här sällskapet var nog bitarna något större än receptet avsåg ändå...