Saturday, December 19, 2009

Chicken Madras














Min och sambons favoriträtt när vi ätit indiskt det senaste har varit Chicken Madras. Het och kryddstinn och med en söt, nästan lite lakritsaktig, nästan lite bränd ton. Igår försökte vi återskapa grytan här hemma. Jag hade letat upp ett ambitiöst recept från internet och hade till och med jagat fram curryblad (vilket inte var helt lätt kan jag meddela). Att vi sedan hade slut på mald spiskummin och koriander gjorde att grytan fick än mer hantverksmässig prägel eftersom jag fick stå och mortla fröna för hand. Utseendemäsigt tycker jag att vi lyckades bra. Grytan såg helt klart restaurang-indisk ut men det är något som fattas. Det där lakritsiga som jag gillar så mycket kändes inte alls. Min gissning är att någon krydda fattas i i receptet eller att vi inte stekt löken tillräckligt. Möjligen kan det också vara så att currybladen helst ska vara färska för de smakade inte så mycket. Är det någon som vet vad som kan vara den felande länken?

Chicken Madras OBS! inget för den som är ovan vid stark mat!
80 g riven koksonör (eller torkad)
400 g tomater, hela på burk
2 msk finhackad ingefära
2 tsk svarta senapsfrön
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
6 gröna chilis
1 msk spiskummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk koriander
2 tsk chiliflingor
2 tsk hett paprikapulver
12 curryblad
0,5 dl olja
4 kycklingbröst (eller 6 kycklinglårfiléer)
1,25 dl vatten
salt
ev. hackad koriander

Öppna kokosnöten (kan ta ett tag) och riv köttet fint. Skala och finhacka ingefäran. Ställ åt sidan.Skala och skiva löken. Krossa vitlöken. Grovhacka chilin. Stek lök och vitlök i het olja till löken börjar bli brun. Den får dock inte brännas (tror att vi kunde ha stekt på mer här). Lägg i chilin och stek til lden blir mjuk. Tillsätt även de övriga kryddorna utom ingefäran och låt dem steka med. Slå upp burktomaterna i en skål. Klipp tomaterna i mindre bitar. Tillsätt kokosraspet och den finhackade ingefäran. Mixa samman til len jämn blandning. Slå tomat-och kokosblandningen i grytan och låt det hela koka samman. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg kycklingen i såsen, slå på vattnet och låt det hela puttra till de är genomkokta. Smaka av med salt. Servera med kardemummakryddat ris.

2 comments:

Anonymous said...

Stjärnanis... Ska prova ditt recept!!! Det verkar gott.

/Glen

Anonymous said...

Bockhornsklöver! Fin ton av salmiak och vanlig krydda i det indiska köket. Tack för gott recept!

/Mattias