Saturday, December 19, 2009
Ugnsbakad lax på grönsaksbädd
Förra helgen lagade vi lax på en bädd av potatis, fänkål och äpple. Till laxen gjorde vi ett smaksatt smör eftersom vi inte hade någon gräddfil eller liknande att göra sås på. Det blev jättegott. Vårt äpple var stort och gut, från svärföräldrarnas lantställe. Smakmässigt funkade det bra men mitt tips är att ni satsar på ett par röda äpplen istället för färgens skull. Receptet är som vanligt mer en ingredienslista. Tar man mängderna redan borde det räcka till tre personer.
Ugnstekt lax på grönsaksbädd
1 bit laxfilé
ca 6 potatisar av fast sort
1 stort äpple (eller två små)
1 litet fänkålsstånd
peppar
salt
citronsaft
Skala potatis och äpplen och tärna fint. Ansa fänkålen och skär även den i fina bitar. Smörj en ugnsfast form lätt och lägg ut grönsakstärningarna i botten av denna. Skär bort skinnsidan på laxfilén och lägg laxen över grönsakshacket. Sata, peppra och pressa över lite citronsaft. Tillaga alltsamman i ugnen tills potatisen mjuknat och laxen är genomstekt ca 25-30 minuter. Vill man att laxen ska ha lite kärna kan man vänta med att lägga i den och förbaka grönsakerna själva i ugnen en tio minuter innan laxen får följa med.
Aromsmör med citron och schalottenlök
1 schallottenlök
ca 50 g smör
1 msk citronsaft + lite citronrasp (ta juice efter smak)
1 näve finhackad dil
salt och peppar
Finhacka löken. Hacka dillen. Mosa samman smöret med övriga ingredienser till en jämn blandning servera till laxen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment