Monday, March 08, 2010

Tävling och mycket chokladig tårta















Jag är med och tävlar hos Lalolandet, om en Rice-sprits från Miss Juniversum.se gör det du också!

Chokladtårta med läskigt garnityr
Den här chokladtårtan utgörs av en mycket god kladdkaka med smaksättning av nejlika,apelsin och kaffe som sedan strukits över med ett generöst lager glasyr à la kärleksmums. Japp, kakan innehåller socker och fett i mängder men så är den ju god också. Nedan ser ni kakan när jag bakade den till Halloween för några år sedan. Då fick den ett spindelnät dekorerat med insekter över sig. Nej, inte riktiga såklart men en spindel av druvor och lakritsremmar och flugor av russin och mandelspån.














Kaka:
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
150g smör
rivet skal av en apelsin
4 msk kakao
1 krm nejlika
en kopp kallt, starkt kaffe
1 dl skållad, rostad mandel

Smöra och bröa en springform. Skålla och rosta mandlarna i en het panna. Smält smöret tillsammans med apelsinskalet. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt övriga ingredienser. Grädda kakan i 20 min i 175 grader. Låt kakan svalna. Gör glasyren under tiden.

Glasyr:
75 g smör
2-3 msk kakao
2 msk kallt, starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker

Smält samman alla ingredienser på låg värme under omrörning. Bred glasyren över kakan.

Dekoration:

hemgjord kristyr eller färdig tårtglasyr
russin
mandelflarn
2 blå vindruvor (en liten och en stor)
1 lakritsrem
Redskap:
1 tandpetare
1 liten vass kniv

När glasyren har svalnat spritsar du ut ett spindelnät av kristyr över tårtan. Tillverka sedan "flugor" av russin som du sticker ned "vingar" av mandelflarn i. Spindeln gör du genom att klyva och kärna ur en vindruva. Med hjälp av en tandpetare gör du sedan 4 små hål på varje en vindruvshalva där ska du sedan fästa spindelns ben, som du tillverkar av lakritsremmar klippta i lagom stora bitar. Placera spindeln mitt i nätet och sätt fast flugorna med lite kristyr här och var på tårtan.

No comments: