Sunday, March 14, 2010

Nygammal vardagsrumslampa

Länge har vi haft en ganska, om inte ful, så i alla fall alldaglig IKEA uplight i vårt vardagsrum. Den fyllde sin funktion, lyste upp och gav läsbelysning vid behov men vi var eniga om att den inte var så kul att se på. Vi har därför hållit på och letat rätt länge efter något substitut men snygga uplight växer verkligen inte på träd. Vi tänkte att vad som helst med riktbart ljus egentligen fungerar men snygga lampor som inte kostar skjortan växer inte heller på träd. Vi har scannat diverse websidor - alltfrån Mio och EM till mer exklusiva märken men inte hittat något som känts som lampan med stort L.

För ett par månader sedan gick dock glödlampan till uplightens lilla grenlampa sönder. Vi bytte lampa men den gick snart igen.Denna gång med ett lite oroväckande sprakande ljud. Vi bytte lampa igen och nu började den blinka strax efter lampbytet så vi släckte den innan vi behövde bevittna någon slags explosion. I smaband med detta upptäckte vi också att själva plafondens plast var helt sprucken i nederkanten (varför vi inte sett det tidigare)så nu var det ju nästan kris.

När vi berättade för svärmor om vår lampjakt sa hon att svärfar vill göra sig av deras golvlampa med vinklingsbara lampor och att vi mer än gärna skulle få den om vi vill ha den så vi tog tacksamt emot lampan. Den är av äldre modell, fyrtio- eller femtiotal gissar jag, och har en fot med små tassar. Så himla charmig, tycker jag!















Skärmarna bytte sambons föräldrar ut någon gång under 80-talet men de har lyckats ta en beigegul skärm och en vit och det stör mitt ordningssinne så de kommer att bytas ut så fort jag hittat något bättre. Jag kanske rent av borde använda stommarna och klä om dem med tyg? Undrar om det är svårt? Det skulle ju vara det absolut roligaste alternativet. Här nedan ser ni vårt nya golvlampa. Tyvärr funkar min kamera sådär i mysbelysning men ni får en idé av hur den ser ut i alla fall.

3 comments:

Lalolandet said...

Åh vilken snygg!

Visst är det svårt med golvlampor som ska vara snygga och ge bra ljus!
Vi har varit på jakt sedan vi flyttade i december, men det finns absolut inga snygga på IKEA och vi vill inte lägga alldeles för mycket pengar heller, men grejen är att alla är fula och inga som vi vill ha. Man vill ju inte heller köpa en att ha "sålänge".
Ni gjorde ett bra fynd hos svärföräldrarna i alla fall =)

Fridolin said...

Ja, jag gillar den skarpt!

Tell me about it! Vi har ju haft det andra ufot (den såg lite ufo-aktig ut) jättelänge. Nu nästa projekt att hitta eller fixa lampskärmar.

moa said...

..men jag tyckte det var lite fint att skärmarna hade olika nynser.