Rågsiktsgifflar
50 g jäst
50 g smör
2,5 dl mezeyoghurt
2 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl rågsikt
1 ägg
sesamfrön
Smält smöret och slå på spadet och rör ut. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Rör ned spadet och lös upp jästen. Tillsätt och salt och honung. Rör i mjölet undan för undan och bearbeta degen väl til den blir smidig. Jäs degen i 45 minuter under bakduk. Baka ut till gifflar genom att dela degen i fyra delar och sedan kavla ut varje del till en stor rundel som du sedan skär tvärs över tills du har sex snibbar. Rulla ihop snibbarna från den breda delen. Böj till giffeln en aning. Lägg att jäsa under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och strö över sesamfrön innan gräddning. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter tills gifflarna fått fin färg.
No comments:
Post a Comment