Monday, January 07, 2008

Ostasiatisk plocksoppa














Den här rätten påminner lite om fondue fast kanske mest om tacos då man själv bestämmer vilka ingredienser man vill lägga i sin skål. Dessa öser man sedan med en lite syrlig, doftande, het buljong kryddad med chilipasta, citrongräs och kaffirlimeblad. Receptet hittade jag i Anna och Fanny Bergenströms fantastiska kokbok "Under valnötsträdet" och jag rekommendera er verkligen att testa det här roliga sättet att laga soppa på. Efter helgerna när magen är lite svullen efter lite för mycket god mat känns det fräscht med mycket grönsaker och det bästa är ju att man själv kan välja precis vad man tycker är gott att stoppa i sin soppa. Vi följde ursprungsreceptets rekommendation med ingefärsmarinerad kyckling (också ett recept från boken förresten),risnudlar, böngroddar, morötter och paprika i tunna strimlor, isbergssallad i bitar, grovhackade jordnötter och lade till skivad salladslök och strimlade lite extra chili för den som ville ha. Sedan mumsade vi länge och väl. Jag ska väl tillägga att detta inte är en rätt för den som vill se elegant ut under måltiden för risnudlar och buljong blir gärna lite halt tillsammans...Vi serverade soppan i vanliga sopptallrikar och med gaffel och sked i brist på annat men den som vill vara mer hardcore kör såklart på skålar och pinnar! Eftersom vi bara var två personer som skulle äta halverade jag receptet på buljongen och det räckte gott och väl.

Buljongen:

2 små schalottenlökar
1½ -2 vitlöksklyftor beroende på storlek
1½ msk riven ingefära
5 kaffirlimeblad
3 stjälkar citrongräs
1½ msk rapsolja
½ tsk grön currypasta
1 l vatten
2 buljongtärningar jag tog en höns- och en grönsaksbuljongtärning
1 msk fisksås
saften av 1 limefrukt
Finhacka löken och vitlöken. Skala och riv ingefäran. Rensa bort den yttre delen på citrongräset och baka den tjocka änden, t.ex. med en mortelstöt, så att smakerna frigörs och skär det sean i grova bitar. Värm oljan i en kastrull och fräs lök och vtilökshacket på svag värme. Det ska helst inte få så mycket färg. Lägg i currypastan ocg fräs ytterligare en liten stund. Tillsätt sedan ingefäran. Fräs i ytteligare en minut eller så. Slå på vattnet och tillsätt buljongtärningarna, kaffirlimebladen ch citrongräsbitarna. Låt alltihop puttra under lock i en halvtimma. Under tiden förbereder du grönsakerna du vill ha och lägger upp på ett stort fat eller i små skålar och steker kyckling t.ex. om du valt att ha det i. Koka upp en kastrull med saltat vatten strax innan servering. Bryt risnudlarna i mindre bitar och lägg i dem när vattnet kokar. Dra av grytan från plattan, täck med lock och låt dra i 3 minuter. Slå av nudlarna och lägg upp i en skål. Sila av buljongen i en gryta och servera direkt. Nu är det matgästerna som får kocka! Lägg i de ingredienser du själv vill ha i din soppa i din skål. Avsluta med att slå över buljong. Dax att äta!

Stekt, marinerad kyckling 2 p













3-4 kycklinglårfiléer
1 msk riven ingefära
1½ riven vitlöksklyfta
½ hackad röd chili
2 msk honung
2 msk rapsolja
Riv vitlöken och ingefäran och blanda alla ingredienserna till marinaden väl. Skär kycklingen i mindre bitar och blanda ned dem i marinaden. Låt stå och dra i minst en timma och stek till kycklingen är genomstekt. men se upp! Marinaden gör att kycklingen snabbt tar färg. Min fick i ärlighetens namn lite för mycket på sina ställen.

No comments: