Saturday, January 05, 2008

Fransk löksoppa, gratinerad

Vad gör man om man har två kilo lök i en säck i kylen? Löksoppa såklart! Gott och värmande, rustikt men ändå fint nog att serveras på paris bästa restauranger. I sällskap av en knaprig baguette, goda ostar och ett smakrikt vin blir det en hel måltid men det går också bra att som fransmännen servera den till förrätt.

Fransk löksoppa, 4 p
5 mellanstora gula lökar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor
2 tärningar hönsbuljong
1 l vatten
1 lagerblad
1 krm timjan
½ m vitpeppar
en gnutta svartpeppar
ev. lite salt

Gratinering:
4 skivor franskbröd
1-2 dl rivost

Skala och skiva löken tunt. Skala och hacka vitlöken fint. Bryn den sedan löken i smör ca 5 minuter. Strö över vetemjölet och rör om väl. Slå på vatten, smula ned buljongtärningar och tillsätt vitlök och kryddor. Koka i 10-15 minuter. Slå sedan upp soppan i det eller de kärl som du tänkt gratinera den i (jag har inga ugnsfasta soppskålar så jag gratinerade soppan i en stekgryta t.ex.). Rosta franskbröden i brödrost och lägg dem sedan över soppan. Strö över osten och gratinera sean i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter eller till dess att osten fått vacker färg. Bon appétit!

No comments: