Monday, January 21, 2008

Hamburgare med paprikadressing














Vad kan få en köttälskare att smälta mer än en saftig, hemgjord burgare? Inte så mycket skulle jag våga påstå. Om man sedan också serverar den med frasig klyftpotatis, en god hemlagad dressing, sallad och tunna ringar rödlök så kan nog de flesta tillstå att hamburgare faktiskt kan vara bra mat. Börja med att förbereda paprikadressingen och klyftpotatisen så gör du burgarna när potatisen är i ugnen!

Hamburgare 3 p
ca 500 g blandfärs
1 ägg
ett par matskedar mjölk
salt
peppar

Blanda dessa ingredienser till en jämn smet oh forma till stora biffar. Stek på medelhög värme tills biffarna är genomstekta och fått fin färg.

Paprikadressing:
3 paprikor (helst röda men jag hade 2 röda och en gul)
1 klyfta vitlök
salt
peppar
1 krm spiskummin
2 tsk olivolja
lite citronsaft

Halvera och kärna ur paprikorna. Rosta dem utan fett i en ugnsform på 250 grader till dess att skalet blir mer eller mindre svart. Ta ut paprikorna. Täck formen med en aluminiumfolie och låt stå i minst ca 25 minuter. Sedan är det bara att dra av paprikornas skal för hand. Det lossnar lätt efter rostningen. Lägg paprikabitarna i en mixerburk, lägg i vitlök, olja och kryddor och kör till en jämn smet. Smaka av med citronsaft. Det nyttigaste alternativet är nu att äta dressingen som den är men det är nästan ännu godare att blanda 2 delar paprikadressing med 1 del majonnäs. Då blir den något mildare och mer hamburgerdressingsaktig. Ett annat alternativ är att blanda ut den med lite crème fraiche eller turkisk yoghurt.

Övriga tillbehör:
tunna skivor tomat
rödlök i tunna ringar
strimlad isbergssallad
ev. knaperstekta baconskvior
ev. ostskivor som då ska läggas på direkt när burgarna är klara så att osten smälter lite

No comments: