Saturday, August 06, 2011

Risotto med rödgultrumpetssvamp














Nu är det dags att gå ut i skogarna och plocka svamp, eller så kan man äta upp den man fortfarande har kvar i frysen för att man snålat så sen förra hösten... Igår lagade vi denna, enligt mig,mycket smarriga risotto fullproppad med god svamp och lite förvuxen, egenodlad ruccola som skulle blivit lite för skarp på egen hand men som funkade finfint när den fick sällskap av sältan från västerbottensosten och buljongen. Vi åt risotton som själva huvudrätten serverad med ugnstekta plommontomater och kronärtskockor i marinad vid sidan av men risotton äts med fördel som ett tillbehör till t.ex. stekt kyckling. Tricket är röra i buljongen i risotton den undan för undan och låta den koka in sakta då blir rätten krämig och fin (eller i alla fall som jag vill ha den).

Risotto med rödgul tumpetssvamp
2 dl arborioris
1 gul lök
1 klyfta vitlök
5 dl grönsaksbuljong (jag körde vanlig tärning + vatten)
ca 150 g rödgul trumpetssvamp
ev en liten bunt ruccola
ca 3 msk smör
1 dl västerbottensost
svartpeppar

Börja med att koka upp buljongen. Skala och hacka sedanlök och vitlök fint. Fräs dem i lite smör i en traktorpanna. Tillsätt riset och fräs till dess att det blivit genomskinligt och glansigt. Späd därefter försiktigt med några matskedar buljong. Rör in den och sänk plattan till låg värme. Om pannan är för het kommer buljongen förångas innan den hinner koka in i riset så låt det ta tid och rör ned lite buljong allteftersom. Riv t.ex. osten medan du väntar. För mig tog det nog ca 6-8 omgångar med nedrörd buljong innan riset var mjukt och all buljong slut. Riset ska ha lite kärna när det är klart. Fräs svampen med lite smör i en stekpanna och salta lätt. Rör sedan ned svampen i risotton. Avsluta med att röra ned osten och smaka av med svartpeppar. Vill du så kan du också strimla ned lite ruccola i risotton. Gör det i så fall i samband med osten så bevarar den lite av sin färg.

No comments: