Sunday, August 21, 2011

Lyxig räkpasta

Tomatbas:
4 färska tomater
1 klyfta vitlök
helst några färska basilika blad
(torkad funkar också)
Tärna tomaterna grovt och hacka vitlöken lite grann.

1 gul lök
1 fänkålsstånd (halvt om det är väldigt stort
1 morot
3 klyftor vitlök
1/2 påse saffran
1 dl vitt vin
ca 1 dl vispgrädde
ev. lite vatten att späda med
500 g räkor
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Börja med att koka upp vattnet till spaghettin och gör tomatbasen. Skala lök och vitlök och hacka dem. Ansa fänkålen och strimla den. Fräs grönsakerna i olja på medelhög värme tills de har blivit glansiga och lite mjuka. Slå på tomatbasen och tillsätt vin, saffran, salt (var sparsam till en början) och peppar. Låt det hela koka ihop sig ett par minuter innan du tillsätter grädden. Låt det sedan puttra på låg-medelhög värme under lock i ca 15- 20 min. Koka under tiden spaghetti och skala räkorna. När pastan är färdigkokt lägger du ned räkorna i såsen. De ska bara bli varma, ej koka eftersom de blir sega då. Servera med rykande färsk pasta med ett gott vin och ett gott bröd vid sidan av.

No comments: