Friday, August 05, 2011

Hemlagad vegoburgare














Jag har tidigare gjort burgare av blackeyebönor med rätt gott resultat. Den här gången blev det kidneybönbiffar istället. För lite tuggmotstånd och extra smak tog jag i grovhackade valnötter. Första omgången burgare visade sig bli för lösa, biffarna ramlade isär men tar du i maizenamjöl så håller de ihop fint.

Servera biffarna i hamburgerbröd med dressing och andra traditionella hamburgertillbehör som sallad, tomat, lökskivor och saltgurka i stavar.

Vegoburgare
1 burk kokta kidneybönor
1 klyfta vitlök

1/2 hackad chilifrukt
1 liten lök (jag blandade röd lök och salladslök)
1/2 tsk spiskummin
svartpeppar
salt
1 näve valnötter
ca 3 msk maizenamjöl
olivolja
sesamolja

Börja med att skölja bönorna och låt dem rinna av innan du lägger dem i en beredningsskål. Pressa eller hacka i en klyfta vitlök. Ställ åt sidan. Skala och hacka löken fint, liksom chilifrukten. Hacka valnötterna grovt. Fräs lök,chili och valnötter i lite olja i en stekpanna. Tillsätt spiskummin. När löken blivit glansig och genomskinlig ställer du hacket lite åt sidan och mixar samman den hackade vitlöken med kidneybönorna till en smet, den kan gärna vara lite grov.Rör därefter lök-och valnötshacket samt maizenamjölet i röran. Smeten ska bli någorlunda fast. Salta och peppra och se til latt allt är väl blandat. Forma därefter biffar och stek dem i rikligt med olja. Jag spetsade olivoljan med lite sesamolja för mer smak.

No comments: