Sunday, August 21, 2011

Grönsaksfräs à la française














Förra helgen erbjöd en kompis oss att plocka bönor hemma hos honom eftersom de fått så mycket att de inte kunde ta vara på det. Ja tack, svarade vi förstås och plockade av alla tre sorterna. Eller plockade, vi plockade några nävar men sen kom kompisens mamma kom ut med en hel Ica-kasse som hon inte orkat frysa in och gav den till oss. Glada i hågen åkte vi hem med vaxbönor, haricots vert och några andra bönskidor som jag inte kan namnet på.

Till middag lagade jag grönsaksfräs med inspiration från den godaste lunchen jag åt i Paris: laxkotlett med grönsaksfräs. Det blev jättegott. Tyvärr var laxen lite torr och tråkig eftersom den hade varit fryst men smakerna var det alls inget fel på. Däremot ser det lite läskigt ut på bild. Örtoljan ser ut som något slemmigt spår ett monster skulle lämna efter sig...

Franskt grönsaksfräs
2 morötter
1/2 zucchini
1/2 purjolök
ca 200 g frusen bladspenat
ca 2 dl vaxbönor
1 klyfta vitlök
ca 1-1,5 dl vitt vin
olivolja till stekning


Ansa grönsakerna. Skala moroten. Skär morötterna och zuchinin i kuber. Strimla purjon (ganska grovt). Skär vaxbönorna i mindre bitar. Skiva vitlöken tunt. Fräs grönsakerna i oljan. Börja med dem som tar längst tid att bli tillagade och pytsa i de övriga vartefter. När grönsakera fräst ett tag och blivit blanka slår du på vinet och låter det koka in innan du smakar av med peppar och salt. Servera med brynt laxkotlett och örtolja.

Så här gör du örtoljan:

Örtolja
ca 1/2 kruka basilika
en näve bladpersilja
havssalt
svartpeppar
ca 3 msk olivolja
lika tor mängd vatten
ev. lite citron

Lägg kryddörterna i en mixerburk. Lägg i en nypa salt och mal över lite peppar. Slå över olivoljan, ev. kan du behöva mer. Mixa ihop bladen och oljan till en jämn sås. Slå i vatten lite i taget och mixa väl. Smaka eventuellt av med lite citron och känn efter om det behövs mer salt eller peppar.

No comments: