Wednesday, November 07, 2007

Linscurry med spenat och grönsaksfyllda bröd

Linser är ett livsmedel som ständigt växer i mina ögon. Förr tyckte jag att de var mjöliga och rätt menlösa i smaken men då vill jag bara tala om att med rätt kryddning blir de hur goda som helst. Linser tillagade med mycket vitlök, ingefära och spiskummin är fantastiskt gott (och nyttigt också) och de här bröden är grymt goda. Om du tänker göra båda vid samma tillfälle rekommenderar jag att du börjar med bröden eftersom degen ska vila och ta i så fall och hacka lite extra vitlök, chili och ingefära så är halva jobbet med brödfyllningen gjort.

Linscurry med spenat
1 tomat
1½ dl gula linser
3 dl vatten
½-1 dl passerade tomater
1 liten gul lök
3 klyftor vitlök
½ tsk bruna senapsfrön
½-1 tsk hel spiskummin
1,5 cm hackad ingefära
2 krm kanel
½-1 tsk gurkmeja
några frön koriander (eller ännu hellre mald om du har)
svartpeppar
salt
1 grönchili
3 msk rapsolja
1½ dl fryst bladspenat

Skölj linserna. Hacka tomaten. Koka upp tomathack och vatten i en kastrull. Skala och hacka sedan lök och vitlök. Hacka ingefäran och chilin. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i alla kryddor utom chilin. När senapsfröna börjar knäppa är det dags att lägga i löken och vitlöken. Låt det hela steka några minuter och blanda sedan ned kryddblandningen i lins- och tomatblandningen. Rör nu också i de passerade tomaterna,salt och chilihacket. Låt det hela puttra på låg värme i c:a 15 min. Lägg i spenaten och låt den puttra med under de fem sista minutrarna.

Grönsaksfyllda bröd
deg:

1 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ dl vetekli
3/4 dl vatten
ev. lite salt
Blanda alla ingredienser väl och knåda degen väl i 5-10 min. Låt den sedan vila i kylen medan du tillagar linscurryn.

fyllning:
1 medelstor morot
1 liten klyfta vitkål = ca 1½ dl riven
1 liten vitlöksklyfta
½ tsk inchackad ingefära
½ tsk hackad grön chili
½tsk garam masala
½ tsk salt
lite olja

Skala och riv moroten grovt. Riv även vitkålen och hacka chili, ingefära och vitlök fint. Fräs sedan alltsammans med kryddor i oljan till dess att moroten börjat mjukna (går på ett par minuter).
Utbakning:
Till detta behövs 25 g smält smör
Dela degen i 6 delar. Kavla på mjölat bakbord och börja med att kavla ut två delar till två tunna kakor. Lägg en matsked i mitten av den ena kakan och sprid lätt ut men lämna minst en cm av kanterna fria. Lägg den andra kakan som lock ovanpå och kläm ihop kanterna. Kavla lite lätt så att delarna sitter ihop. Grädda i en rejält upphettad stekpanna som penslats med lite smör. Detta moment ryker en del så sörj för god ventilation som man säger! Förvara bröden inlindade i handduk medan du gör klart resten så håller de sig varma till servering.

No comments: