Friday, November 09, 2007

Fredagspizza














Pizza är flottigt och gott. Fördelen med att göra den hemma är att man kan få precis vad man vill på den. Här kommer receptet på några favoriter men det blir såklart godast om du tar det du gillar bäst. Såsen kan man dock inte hoppa över - den gör halva pizzan. Prova själv får du se!

Fredagspizza (räcker till 4 hungriga personer)
Deg:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk olja

tomatsås
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
rikligt med svartpeppar från kvarn
salt

fyllning 1
½ burk svarta oliver utan kärna, skivade
1 hg champinjoner,skivade
½ röd paprika, strimlad
75 g salami
½ röd lök
150 g mozzarella ,riven
25 g stark ost av något slag, riven

fyllning 2
½ burk svarta oliver utan kärna, skivade
1 brk kronärtskocksbottnar (går minst lika bra med kronärtskockshjärtan)
½ röd paprika, strimlad
1 hg champinjoner,skivade
150 g rökt skinka,strimlad
½ röd lök
150 g mozzarella ,riven
25 g stark ost av något slag, riven

Börja med att röra ihop degen. Låt den sedan stå och vila medan du strimlar och skivar ingredienserna till fyllningarna. Koka därefter ihop tomatsåsen. Hacka först vitlöken och fräs den i olja. Tillsätt sedan de passerade tomaterna och kryddorna. Låt såsen koka ihop sig under någon minut. Kava sedan ut pizzadegen tunt på en bakpappersklädd (eller smörjd) plåt och bred sedan på tomatsås. Lägg sedan på allt pålägget och avsluta med osten. Grädda i ugnen i 175 grader, till dess att pizzabotten är gräddad. Höj därefter temperaturen till 225 grader så att osten smälter ordentligt och får fin färg.

Jag gjorde också en vitkålssallad till. Perfekt så här års när kålen är billig men salladen trist och dyr. Gör så här:
Pizzasallad
1 litet kålhuvud
1 msk vinäger
2 msk olivolja
3 msk vatten
svartpeppar
ev.salladskrydda
salt

Skär vitkålen riktigt tunt. Blanda ihop vinägretten och slå den över salladen.Blana väl. En del menar att mans ska slå hett vatten över kålen för att slaka den. Det tycker jag inte behövs. Jag skivar vitkålen med en osthyvel så det blir tunna, fina strimlor och när man sedan slår på vinägretten blir salladen automatiskt lite mjukare.

No comments: