Monday, November 12, 2007

Halvfabrikat med gott samvete

Vissa dagar har man bara inte lust att laga mat i flera timmar och för många är det väl så att tiden faktiskt inte räcker till. Personligen är jag rätt skeptisk till hel-och halvfabrikat men när jag trots allt använder dem brukar jag försöka se till att tillbehören är bra. Ikväll blev det färdigköttbullar men med ett hemgjort potatismos och vitkål- och lingonsallad till. Att laga eget potatismos från grunden tar faktiskt inte så lång tid att göra. Det är själva kokningen av potatisen som tar lite tid (ca 20 min) men den tiden kan du utnyttja till att duka, förbereda en vitaminrik sallad och kanske t.o.m. svara på de där mailen som du tänkt på hela dagen.

Hemgjort potatismos
6 st normalstora, King Edwardpotatisar
2 msk smör
1-2 dl mellanmjölk
peppar
salt
riven muskotnöt
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. (Här passar det att förbereda vitkålssalladen.)Slå av vattnet när potatisen är färdigkokt. Använd elvisp för att vispa potatisen till ett lätt och luftigt mos. Lägg i smör, kryddor och slå i mjölken efterhand till dess att moset fått en bra konsistens.

Vitkålssallad med lingon
1 stor klyfta vitkål
½ dl lingonsylt, helst hemgjord
Strimla och hacka vitkålen fint. Blanda den väl med lingonsylten och servera till mos och köttbullar.

No comments: