Wednesday, September 05, 2007

Toscapäron














Det låg ett par päron och skräpade i fruktkorgen och såg ut som att de snart skulle nå sitt bäst-före-datum om ingen förbarmade sig över dem fort. Därför blev det efterrätt så här mitt i veckan, vilket inte direkt hör till vanligheterna i det här hushållet. Det blev klassikern toscapäron men med en blandning av mandel och solroskärnor då vi inte hade tillräckligt med mandelspån i skafferiet (jag orkade ju inte med att börja skålla och hacka mandel också.) Jag har tidigare gjort toscakaka med solroskärnor i glasyren, vilket inte alls är dumt om man t.ex. tänker bjuda en allergiker på fika.

Toscapäron, 2 pers
2 riktigt mogna päron (eller konserverade)
25 g smör
3/4 dl mandelspån/solroskärnor
knappt ½ dl socker
½ msk vetemjöl
1-2 msk mjölk

Skala päronen. Klyv dem, kärna ur dem och lägg dem i en ugnsfat form. Smält smöret och blanda i de andra ingredienserna. Låt koka samman. Töm därefter smeten över päronen och gratinera i ugnen 10- 15 min i 225 grader till päronen fått färg.

No comments: