Thursday, September 27, 2007

Kotlett med potatis- och palsternacksmos och smörbrynta morötter














Mustiga rotsaker hör ju hösten till och palsternacka är en av mina favoriter. Idag fick ett par stycken åka med i moset som serverades till middagskotletten. Jag blandade även lite västerbottenost i moset men om jag ska vara helt ärlig var palsternackorna alltför dominerande för att osten skulle ge någon märkbar smakbrytning. Så vill man hålla en slankare linje går det bra att skippa den.Som tillbehör serverades morotsslantar som sakta fått steka i smör tillsammans med timjan,salt och peppar. Mums!

Potatis- och palsternacksmos, 4 p
3 palsternackor
5- 6 medelstora potatisar
0,5 -1 dl mjölk
1 msk smör
drygt 1 dl västerbottenost (kan uteslutas)
muskotnöt
peppar
salt

Skala och skär potatisen och palsternackorna i 4 cm stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Riv osten fint. Slå av rotsakerna när de är mjuka och vispa dem till ett slätt mos med hjälp av en elvisp. Tillsätt smör, ev. ost och smaka av med kryddorna.

Smörstekta morötter med timjan
3-5 morötter beroende på storlek
några kvistar färsk timjan (eller någon tesked torkad)
1 generös matsked smör
svartpeppar
salt

Skala motötterna och skär dem i tunna slantar. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna och lägg i morötterna. Sänk värmen och låt morotsslantarna långsamt bli mjuka. Krydda dem med timjan och stek ytterligare en liten stund. Avsluta med att krydda med lite salt och peppar. Dekorera ev. med lite färsk timjan. Servera som tillbehör till stekt kött t.ex.

(Morötterna syns till vänster på bilden Palsternacksmoset var dock inte riktigt fotograferingsklart när bilden togs.)

No comments: