Sunday, September 16, 2007

Petits pois aux lardons - Franska ärtor














Ärtor med fläsk igen, men denna gång handlar det inte om en soppa utan en fransk sidorätt med gröna ärtor och fläsk som bas. Om man inte är så hungrig går det utmärkt att äta ärtorna som de är med en bit gott bröd till, det gjorde vi.

Ingredienser 2-4 portioner (huvud-/sidorätt)
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
c:a 250 g rimmat sidfläsk
c:a 250 g frysta gröna ärtor
knappt 1 ½ - 2 dl vitt vin eller vatten om man föredrar det
½ msk smör
3 stjälkar färsk timjan
peppar
salt

Skär fläsket i ½ cm breda skivor. Skär bort svålen och strimla fläskskivorna, Finhacka därefter löken och vitlöken. Bryn fläsket i en stekpanna. Slå gärna av lite av väskan som sipprar ut så att fläsket inte blir kokt utan får lite färg. Fräs därefter löken och vitlöken i en gnutta smör i en traktörpanna till den blir genomskinlig. Tillsätt det brynta fläsket och ärtorna. Slå över vinet och lägg i kryddorna. Låt det hela puttra under lock på låg värme till dess att ärtorna känns mjuka.

No comments: