Sunday, January 30, 2011
Semmelsöndag
Förutom surdegsbröd bakade jag även semmelbullar igår. Jag hade tänkt bjuda lillasyster på semla för hon var i trakten igår men tyvärr hann hon inte komma förbi. Vi bjöd över sambons föräldrar idag istället.
Jag brukar tycka att bageriernas semlor är för stora. Det är för mycket av allt utom möjligen mandelmassan. Därför gjorde jag en mindre variant (se bilderna) och en minivariant (som ni får se vid senare tillfälle eftersom jag frös in dem). Degreceptet tyckte jag var riktigt bra och det hittade jag på nätet:
Semlor
Till 8 stora semlor och 20 minisemlor:
75 g smör
3 dl mjölk
3/4 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk kardemumma, stött
1 st ägg
25 g jäst för söta degar (jag använde torrjäst)
ca 9 dl vetemjöl, (540 g)
1 1/2 tsk bakpulver
1 st ägg,vatten, lite salt till pensling
Smält smöret och tillsätt mjölk, socker och salt. Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver och jäs väl. Rör ned degspadet och bearbeta degen väl. Rör ned ett ägg. Låt degen jäsa i drgyt 30 min. Baka ut degen såsom du önskar. Jäs bullarna i ytterligae en halvtimma. Pensla med ägg uppvispatmed lite vatten och salt. Grädda i 8-10 min i 225 grader. (Kortare tid för minisemlor såklart.)
Klassisk fyllning:
ca 100 g riven mandelmassa
inkråm från bullarna
lite mjölk
lite vispad grädde
Vispad grädde
Florsocker
Gröp ur semmelbullarna. Smula inkråmet från bullarna (använd inte allt för då blir fyllningen väl brödig). Riv mandelmassan och blanda väl med inkråm mjölk och grädde. Rör tills det blir en slät smet. Fyll semlorna med röran. Toppa med rikligt med vispad grädde. Lägg på locket och siktta över florsocker.
Fyllning 2- "Humla":
Trött på vanlig mandelmassa eller du kanske inte tål det? Gröp ur bullen och fyll den med hallonsylt. Blanda marsankräm med vispadgrädde och lägg upp på bullen. På med lock och florsocker.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Åh, humla lät ju helt okej. Jag hatar vispad grädde och mandelmassa. Men hallon is a favourite!!! Jag tar en sådan tack =)
Post a Comment