Monday, January 03, 2011

Två veggomiddagar från förra veckan













Rotsaker i ugn med kikärtsröra
Jag älskar ugnsbakta grönsaker så en av mellandagarna bakade vi klyftor av potatis och stavar av morot och palsternacka i ugn och åt med kikärtsröra. Supergott och mättande! Ringla över olja och massera in den lite i rotsakerna och baka dem sedan länge i ca 200 grader så koncentreras smakerna riktigt. Jag som älskar timjan tog på det också. Vid servingen blandade vi grönskaerna med ruccola för att det ser roligare ut och så strödde vi över flingsalt.

Kikärtsröran gör man lätt omman har en burk kikärtor hemma. Sköölj bara bort det unkna spadet, mixa dem väl med två pressade vitlöksklyftor och späd med lite vatten. Slå i lite olivolja och smaka av med pressad citron, salt och peppar. Mums!

Kryddig tomatsoppa med quesadillas












2 burkar krossad tomat
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 3 cm färsk ingefära
1 gul lök
2 klyftor vitlök
spiskummin
curry
chilipulver
lite olja
ca 1 msk honung
1 dl grädde
salt
peppar
citron

Hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs i olja med kryddorna. Slå på tomatkrosset och vatten. Smula i buljongtärning. Låt det hela koka ihop sig. Smaksätt med lite honung. Mixa därefter soppan slät. Smaka av med salt och peppar och citron. Slå i grädden.

Quesadillas
4 tortillabröd
2 dl ost
två nävar ruccola
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Lägg två av bröden på en bakpappersklädd plåt. Strö osten över bröden lägg också på ruccola. Lägg de andra två bröden som lock. Pensla sparsamt med olja. Grädda i ugnen i 225 grader, ca 10 min tills bröden fått färg och osten har smält. Skär bröden i trianglar och servera som tillbehör till soppan.

Vörtkrutonger
Jag fick för mig att jag skule ta vara p ådet överblivna vörtbrödet så jag stekte krutonger av vörtbrödet. Det hade varit bättre att steka dem i ugnen länge så att de blev riktigt hårda för de löste tyvärr upp sig väldigt fort i soppa. Däremot passade den söta smaken väldigt bra med kryddorna i soppan tyckte jag så det här kanske bör utveckas...

No comments: