Wednesday, October 08, 2008

Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser














Gårdagens middag fick lite inspiration från Frankrike där det inte är helt ovanligt att man serverar linser som enda tillbehör till kött. Här har dock de små franska korvarna som man så ofta ser i sällskap med linserna bytts ut mot ugnstekt kyckling och det är ju väldigt gott det också.

Ugnstekt kyckling med vinbräserade linser
1 färsk kyckling
1 msk grillkrydda

1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 dl gröna linser, blötläggs en timma innan tillagning
4 + 2,5 dl vatten
2,5 dl vitt vin
sky från kycklingen
svartpeppar
salt
olivolja
1 dl hackad persilja

Dela kyckling på mitten och klappa in den med grillkrydda. Stek kycklingen i ugnen i225 grader i ca 40 -50 min. Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och köttet vitt.

Blötlägg linserna ca en timma före tillagning. Detta gör att linserna blir lite större och kokar snabbare. Slå av blötläggningsvattnet. Slå på 4 dl vatten och låt linserna koka på låg värme i ca 20 minuter. Finhacka löken och vitlöken under tiden. Fräs sedan löken och vitlöken i olivolja i en traktörpanna. Slå avlinserna och låt ev. ej inkokt vatten rinna av. Rör sedan ned linserna i pannan. Slå på 2,5 dl vatten och lika mycket vitt vin (eller lika mycket vatten til lom man föredrar det). Mal ned lite peppar. Låt sedan linsröran stå och puttra på låg värme till dess att linserna är mjuka. Slå i lite steksky från kycklingen mot slutet och smaka av med salt. Hacka persiljan fint och rör ned den i linserna.

No comments: