Wednesday, October 08, 2008

Pilaff med fläskkarrérester














Sambon älskar, som tidigare nämnts, kött och plommonspäckad fläskkarré är en av hans absoluta favoriter så det lagade han i söndags kväll. Nu är vi ju bara två i hushållet och en bit fläskkarré är oftast så stor att den räcker till två middagar (minst) och fläskkarré i alla ära men den blir inte så kul att värma upp. Jag ville dock inte slänga bort de resterande skivorna av steken så jag försökte tänka lite okonventionellt runt fläskkarrén och det slutade med att den fick hamna i en rispilaff inspirerad av det persiska köket. Nu är det väl få iranier som äter fläskkött i och för sig men det behöver j uinte vi ta häsnyn till och dessutom kan jag nästan garantera att det funkar lika bra att hacka ner lite lammsteksspill eller varför inte kyckling om man har det? Riset är ju basen så fyll på med det du har. Den plommonspäckade karrén gör sig dock speciellt bra eftersom sötman i plommonen gifter sig fint med saffranet.

Pilaff på rester 2 hungriga personer
1½ dl basmatiris
1 l vatten
1 tsk salt
knappt ½ g saffran
ca 15 g smör
saften av ½ apelsin

överblivna skivor fläskkarré (lammstek, stekt kyckling eller dyl.)
½ gul lök
50 g bladspenat
curry
paprikapulver
chilipulver
svartpeppar
saft av ½ apelsin
salt
lite smör

Börja med riset eftersom det tar längst tid. Skölj riset noggrant i en síl till dess att sköljvattnet är klart. Koka under tiden upp en liter vatten och en tesked salt i en gryta som bör rymma ca 2 l. Slå i riset och låt det stormkoka utan lock i ca 4 minuter. Slå därefter av riset i silen och skölj ur grytan väl. Smält samman smör och saffranet (går snabbt att göra i en liten skål i micron). Lägg tillbaka riset i grytan pressa över saften av en halv apelsin och slå sedan över saffranssmöret och slå ned plattan till låg värme. Vira in kastrulllocket med en handduk och täck grytan. Låt stå och dra i 30-40 min. På detta vis ångkokas riset och i botten av grytan bildas en god och knaprig skorpa.

Skär köttet i strimlor. Hacka löken fint. Skölj bladspenaten väl. Fräs därefter lök och spenat i smör. Det ska inte ta färg. Tillsätt därefter köttet och låt det steka med ett par minuter. Krydda efter smak med curry, paprika, chili salt och peppar. Pressa över apelsinsaft och låt den koka in. Blanda ned köttet i riset och servera.

No comments: