Monday, October 13, 2008

Enkel vegetarisk middag














Rotfrukter hör hösten till och allra godast till höstmiddagen blir de om man rostar dem i ugn.Har man bara en god sås att servera till behövs egentligen inte så mycket mer för att få till en god och lättfixad middag. Har man som jag dessutom en sambo som inte har något emot att göra grovgörat (skalandet och klyftandet)så blir ju matlagandet en semester! Medan rotsakerna ligger och solar i ugnen hinner du både röra ihop en chèvregucka, fixa en enkel sallad och trolla fram några falska sniglar.

Rotsaker i ugn

valfri sort och mängd rotsaker
(Vi valde potatis, morötter och rödbetor.Rödbetor och chèvre är väldigt gott ihop!)
olivlja
flingsalt
ev. svartpeppar

Skala skär rotsakerna i bitar. Lägg sedan dessa i en ugnsfast form. Ringla över olja och skaka om formen så att oljan täcker alla bitar någorlunda. Krydda. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt dem bli genomstekta detta borde ta mellan 40- 50 minuter, använd provsticka för att kontrollera om de är genombakta.

Chèvregucka
ca 175 g chèvreost
ca 1 dl lättcrème fraiche
1 klyfta vitlök
ett tiotal basilikablad Alternativ: 1 tsk timjan
flingsalt
svartpeppar

Avlägsna den sega vitmögelkanten. Mosa sedan samman osten och crème fraichen med en gaffel. Det gör ingenting om osten mosats lite grovt,föredrar du crèmen slät kan du köra den i mixer istället. Hacka basilikan fint och rör ned. Pressa i vitlöken och krydda med peppar och ev. också salt. Blanda väl. Servera till rotsakerna.
Tips! Guckan kan med fördel också strykas på små crostinis och serveras som tilltugg till välkomstdrinke. I så fall kan man ju dekorera med en kvist timjan också.

Falska sniglar
ca 1 hg champinjoner
1 stor klyfta vitlök
ca 30 g smör
ett par matskedar hackad persilja
Ansa champinjonerna och stek dem i rikligt med smör på medelvärme. Sänk värmen och pressa över vitlöken och låt den steka med i ett par minuter. Ev. behöver du tillsätta lite mer smör allteftersom det kokar in i svampen. Salta ordentligt. Avsluta med att strö över persilja strax före servering.

Snabb spenatsallad
50 g babyspenat
1 tomat
olivolja
vitvinsvinäger
3 msk rostade solroskärnor (rosta själv elelr köp färdigrostade)

Skölj spenaten och låte den rinan av. Tärna tomaten grovt. Lägg upp vackert på ett serveringsfat. Ringla över lite olivolja och dutta på lite vinäger.Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö över salladen.

No comments: