Wednesday, October 29, 2008

Fänkålssallad

Fänkål är en väldigt rolig grönsak som man antagligen älskar elelr hatar då den drar lite åt lakrits i smaken. För egen del tycker jag den är suverän i fiskgrytor, tillsmmans med saffran och nu senast har jag fått dille på fänkålssallad. Har du inte prövat kan du göra det nu det är mycket gott. Fänkålen har en trevlig krispighet som ger et gott tuggmotstånd, vilket kan vara kul som omväxling till tråkig isbergssallad. Under de senaste veckorna har jag gjort två fänkålssallader: en italienskinspirerad med parmesanost, basilika och olivoljebaserad dressing och sen en lite mer svennig variant med rädisa med rapsolja i såsen.

Fänkålssallad à la Italiana















5-6 stora romansalladsblad
2 tomater
1 fänkålsstånd
ca 50 g parmesan ev. mer
ett tiotal basilikablad
en näve valnötter

Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
1-2 tsk Herbes de Provence (fryst kryddblandning ) eller valfria örtryddor
3 msk olivolja, ev, mer

Skölj salladsbladen noga och låt dem torka. Riv dem sedan i mindre bitar och täck ett fat med dem. Tärna tomaterna grovt. Skiva fänkålen tunt, helst på mandolin så får du stora, aptitliga skivor. Lägg fänkålsskivorna över sallden. Strö över tomater och basilika blad. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Vispa samman dressingen och ringla över grönsaksfatet. Toppa med de rostade valnöterna och hyvla över generösa flagor parmesan.

Fänkålssallad med rädisor
Denna sallad är ett perfekt tillbehör till exempelvis rökt lax. Rapsoljan är lite nötig i smaken och förhöjer valnötssmaken. Jag skippade rostningen här.













½ fänkålsstånd
ett tiotal rädisor
3 msk hackad persilja
1 näve valnötter (rosta om du vill för mer smak)

Dressing:
knappt 1 tsk Dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk vitvinsvinäger
lite salt
svartpeppar
4 msk kallpressad rapsolja av god kvalitet

No comments: