Wednesday, February 13, 2008

Honungsstekta revbensspjäll














Få maträtter gör min sambo så glad som revbensspjäll. Det skulle väl möjligen vara korv då, men jag tror nog att om han får välja så hör revbensspjäll och fläskkarré till favoriterna och när de ändå var på extrapris i affären blev det revbensspjäll till middag. Totalt politiskt inkorrekt när man nu talar om hur vår köttkonsumtion påverkar miljön och så vidare men vi åt ju faktiskt linssoppa två gånger förra veckan så det kanske går jämt upp någonstans? Jag blev ju dessutom så sent som igår utnämnd till sopsorteringsfascist av den ovannämnde karnivoren så vi borde ligga lite plus miljömässigt. Penslade med en marinad av soja, olja, vitlök och honung blir revbensspjällen riktigt goda men nästa gång ska jag nog testa att riva ned lite färsk ingefära också. Det borde göra susen.

Honungsstekta revbensspjäll
ca 1 kg färska revbensspjäll
1-2 msk olja
1-2 msk honung
1 msk kinesisk soja
1 stor vitlöksklyfta
½ tsk grillkrydda
lite svartpeppar
lite salt

Vispa samman marinaden och pensla revbensspjällen med ungefär hälften av denna. Lägg sedan revbensspjällen med bensidan uppåt i en ugnsfast form. Stek i 30 min på 175grader. Ta ut dem vänd dem och pensla åter med marinaden och stek ytterligare en timma. Servera spjällen till potatis, sås och en krispig vitkålssallad med äpple,apelsin och nötter t.ex.

Sås:
sky från revbensspjällen
½ msk kalvbuljong (köttbuljong)
2,5 dl matlagningsgrädde
lite soja
1 ½ msk mjöl
Vispa ut mjälet med skyn från köttet. Har du lite sky får du vispa ut det med lite grädde. koka upp och slå på grädde, fond och soja. Låt det koka ihop sig till en trevlig sås.

No comments: