Friday, February 29, 2008

"Den som äter palsternackor, den går inte av för hackor"














Förra söndagen gick lite i hälsans tecken skulle man kunna säga. Vi promenerade, fick masage och lagade palsternackor till luch och sedan fortsatte temat av en slump hemma hos svärföräldrarna som bjöd på linssoppa till middag och mager sjömansgryta på färs till middag. Vår palsternacksrätt inspirerades av ett recept jag tidigare läst i DN men eftersom jag inte riktigt mindes hela så blev det lite improvisation. Gott blev det i alla fall och det var kul att megaköttätaren tyckte om det också.

Rostade palsternackor i tomatsås med fetatopping

6 palsternackor
Såsen:
en liten bit rotselleri
1 gul lök
1 klyfta vitlök (eller mer om du känner för det)
1 brk tomatkross
½ tsk rosmarinsalt
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 pkt fetaost
salt
svartpeppar
ev. lite timjan
färsk timjan eller hakad persilja till dekoration
olivolja till stekning

Skala och klyfta palternackorna. Ringla över lite olja och rosta dem i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter ( ev. något längre). Gör såsen under tiden. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala rotsellerin och skär i tunna små bitar. Fräs lökhack och selleri i en tjockbottnad kastrull till löken har blivit genomskinlig och glansig och sellerin börjat mjukna en aning. Slå sedan på tomatkrosset. Låt puttra en stund och krydda sedan med örter, salt och peppar. Jag använde också lite rosmarinsaltsom jag fått av en vän men det går ju att ersätta genom att ta i en nypa rosmarin. (Mitt salt innehåller också rosépeppar men jag tror inte den tillförde så myckt just i den här rätten.)När såsen fått koka ihop sig är det dags att sticka i palsternackorna. Om de är mjuka slår du över såsen och blandar den varsamt med de rostade palsternackorna. Smula sedan över fetaost (eller skär den i små kuber som du lägger ovanpå). Ställ in i ugnen igen till fetaosten knappt börjat smälta. Ta ut och strö över hackad persilja eller dekorera med några stjälkar färsk timjan. Vi åt palsternackorna till kokt matvete men råris eller bulgur funkar också bra.

No comments: