Monday, October 15, 2007

Potage














När jag bodde i Frankrike var matlagningsmöjligheterna ganska begränsade i den studentkorridor där jag bodde. Köken som skulle serva närmare 20 rum var utrustade (om man nu kan kalla det för utrustning) med två kokplattor, en micro, en diskho och minimala kylboxar där man kunde förvara lite ostar och yoghurt om man packade varorna tätt. Som ni förstår var det inte tal om någon avancerad matlagning där. Innan jag hittade till studenternas campusrestaurang där man för en kupong till det facila priset av 15 franc (detta var precis innan man övergick till Euro) kunde köpa sig en trerätters middag hette räddningen potage på tetra. Potage är rätt och slätt soppa som oftast består av rotsaker/grönsaker av olika slag som puréats till en jämn och fin konsistens. För att vara helfabrikat höll dessa soppor hög kvalitet och höll en mätt länge för en billig penning. Ännu billigare och godare blir det förstås om man gör sin egen potage. Det går fort det också även om det inte bara är att värma i micron men medan grönsakerna kokar kan man ju alltid ägna sig åt något annat.

Fridolins potage 3 p
4-5 potatisar av mjölig sort
4 morötter
1-2 palsternackor
en bit rotselleri, ca 10*3 cm
1 gul lök
ca 6 dl vatten
buljongtärning
salt
peppar
ev. 1 dl lättcrème fraiche
ev. en skvätt citron- eller apelsinsaft

Skala rotsakerna och skär dem i bitar. Gör potatisbitarna något större än morotsbitarna då dessa kokar snabbare. Hacka löken grovt och lägg alltsmammans i en kastrull. Slå över vatten så att det täcker. Smula i en bujongtärning. Låt rotsakerna koka till de är riktigt mjuka, 35-40 min. Mixa därefter det hela till en jämn konsistens och tillsätt lite crème fraiche om du vill. Smaka av med salt, peppar och ev. lite citrussaft. Voilà - middagen är klar!

No comments: