Wednesday, May 22, 2013

Latmat

Mammaledighet är ju ett utmärkt tillfälle att vara lat på så det har jag verkligen anammat hittills den här veckan. Istället för att göra storkok och frysa in som vi har planerat har jag bara slöat. Eller i alla fall inte lagat mat. I förrgår blev det hämtmat från Thaikiosken i närheten och den kunde vi ju äta både till middag och lunch dagen efter eftersom de öser på så rikligt i hämtlådorna men igår lagade vi middag hemma. Eller lagade och lagade. Det här är så löjligt lätt att det knappt kvalificeras som matlagning men perfekt om man vill äta gott utan alltför stor arbetsinsats.

Allt - i - ett - form
6 medelstora potatisar
3 medelstora morötter
3 färska gula lökar
1 pkt korv av valfritt slag (vi använde en citron och timjankryddad sak från Scan)
olivolja
timjan
persilja eller ruccolasallad

Skala rotfrukterna och skär potatisen och löken i  klyftor och morötterna i stavar. Skär ett par snitt i varje korv. Varva rotfrukterna tillsammans med korven i en långpanna. Ringla över olivolja och strö över lite timjan. Baka alltsammans i ugnen i ca 40 minuter. Om du inte gillar att korven blir lite seg i skinnet så kan du med fördel slänga i den lite senare. Avsluta med att toppa med lite ruccola eller hackad bladpersilja så ser det hela lite roligare ut. Vi åt det hela med en feta-och basilikaröra samt lite stark senap på korven. Vill man ha ett vegoalternativ utesluter man såklart korven och äter det som det är eller kompletterar med  t.ex. en bönsallad.

Bästa röran till rotsaker i ugn
1 pkt fetaost
ca 3-4 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
rikligt med hackade basilikablad
svartpeppar
ev. lite olivolja

Mosa eller mixa samman samtliga ingredienser. Pressa i vitlöken så blandar den sig bättre. Mixar du röran får du en finkornig ljusgrön röra medan den mosade varianten istället har lite mer tuggmotstånd och gröna stänk av basilikan.


No comments: