Monday, May 27, 2013

En smak av sommaren















Rabarber är ju makalöst gott och sambon är alldeles galen i rabarberkräm så det är ju en ynnest att vi har en snäll vän som låter oss plocka rabarber i mängder från rabarberståndet som växer utanför knuten till hans garage. Jag undrar vad det är för lurt med de där rabarberna för om man jämför med svärföräldrarnas friodlade och även våra egna i kruka så är de kolossala. De var redan en god halvmeter höga och var på väg i blom! Men goda är de och ännu inte träiga i köttet så vi plockar och bakar rabarberpaj och kokar kräm på löpande band. Det enda som är trist med dem är att de ger en grön kräm. Jag skulle vilja veta vilka rabarbersorter som ger sån där vackert ljusrosa färg? Eller låter man skalen sitta kvar för att få till det? Det blir väl läbbigt? Någon som vet?

Rabarberpaj är verkligen supergott och så himla lätt att göra också om man inte har något emot smulpaj alltså och det har man ju inte. Tricket för att den ska bli lite extra god är att ta och blanda rabarberbitarna, inte bara med potatismjöl och socker, utan också med kanel. Kanelstång kan man med fördel även låta koka med i rabarberkrämen så får den en liten extra smakpuff. Gott!

Enkel rabarberpaj
ca 5 dl rabarber, skald och skuren i mindre bitar
ca 1,5 msk potatismjöl
0,5 dl strösocker
0,5 - 1msk kanel (efter smak och tycke säger jag)

2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
150 g smör
0,5 dl socker

Skala och dela rabarbern och blanda med potatismjöl, socker och kanel i en pajform. Hacka sedan ihop smuldegen. Täck rabarbern med degen och grädda i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Avnjut pajen när den svalnat något med rikligt av vaniljsås. 

No comments: