Friday, January 04, 2013

Huvudrätten

Till huvudrätt lagade vi saltinbakad entrecôte och det skulle ha kunnat bli hur bra som helst om inte vår termometer hade lagt av mitt under tillagningen och tjöt att köttet var klart efter en knapp timma. Eftersom detta var ett nytt recept för mig följde jag inte förnuftet eller magkänslan som sa att det borde vara ett bra tag kvar utan jag tog ut köttbiten. Denna visade sig sedan vara mer än rosa inuti, snarare rå och då var det jag som tjöt en skvätt istället. Det hela ordnade sig i alla fall och efter lite drama blev det i alla fall en god middag. Hade man haft en bättre termometer och entrecôten fått rätt tid på sig hade nog saltet trängt in lite bättre dock men köttet blev saftigt och fint med en saltkant så helt tokigt blev det inte.
Till entrecôten serverade vi potatisgratäng (det här receptet som fått piff av torkade trattkantareller och timjan istället för örtblandning), rödvinssås och en grönsallad.

Saltinbakad entrecôte (8p)
ca 2 kg entrecôte
smör och olja till att bryna i
svartpeppar
2 äggvitor
1/2 kg  grovsalt

Börja med att bryna köttet ordentligt runtom. Peppra. Ställ sidan köttet åt sidan att svalna lite medan du skiljer äggulorna från vitorna och vispar samman salt och äggvitor. Klappa in köttets undersida först och lägg det i en form som passar det precis. Klappa in resten av köttet med saltsmeten så att det är helt täckt. Sätt i en köttermometer och stek köttet tills det nått ca 60- 65 grader i innertemperatur. Låt det sedan vila under folie och svalna. Det kommer då efterstekas något. Ta sedan bort folien och peta försiktigt bort salthinnan som nu har bildats. Skär entrecôten i fina skivor och dekorera med lite färsk timjan.

No comments: