Monday, September 01, 2008

Ängamat














Vad passar bättre i skördetider än en soppa som tar vara på vad årstiden erbjuder? Med späda morötter och nyplockade bönor blir Ängamaten lika god som namnet.

Ängamat 4 stora portioner
Obs! Mängderna är ungefärliga variera efter smak och åtgång!
2 morötter
½ blomkålshuvud
1 palsternacka
en liten bit rotselleri (ca 75 g)
1 purjolök
en bunt färska haricots verts eller sockerärtor (ca 100 g)
4 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk + 2,5 dl matlagningsgrädde
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
hackad persilja, efter smak

Skala och skär grönsaker i små bitar. (Använder du sockerärtor behöver du inte dela dem). Koka med buljong och vatten under lock tills de är mjuka men har kvar lite spänst. Vispa ut mjölet med mjölken och rör ned detta. Låt sjuda ett par minuter innan du tillsätter grädden. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö över persiljan vid servering.

No comments: