Monday, September 01, 2008

Grön ärtsoppa














Detta är en oerhört lättlagad soppa med en föredömligt kort ingredienslista. God är den också och den piggt gröna färgen är en fröjd för ögat medan soppan känns silkeslen mot gommen. Passar fint som förrättssoppa eller som lätt lunch.

Grön ärtsoppa 2 p
ca 250 g frysta gröna ärtor
knappt 1 hönsbuljongtärning (eller grönsaksbuljong)
4 dl vatten
1 msk smör + 2 msk vetemjöl
ev. lite salt
svartpeppar från kvarn

Lägg ärtorna i kastrullen, smula ned buljongtärningen och koka ärtorna under lock i ca 8 min. Gegga ihop en kula av smör och vetemjöl. Se till att det blandar sig ordentligt. Vispa ned den i kastrullen och låt koka någon minut eller två under omrörning. Soppan ska tjockna lite. Ta kastrullen från plattan och mixa ärtorna direkt i kastrullen med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick crème fraiche. Om du väljer att servera soppan till förrätt kan det vara fint att ringla en tunn stråle vispgrädde i ett vackert cirkelmönster över soppan.

No comments: