Wednesday, September 24, 2008

Hemgjorda fiskpinnar med fejkremoulad














Köpta fiskpinnar är inte speciellt gott egentligen och det är ju inte så konstigt förstår man när man får reda på att endast 42% av "fiskpinnen" faktiskt består av fisk...I alla fall om man väljer Findus. Detta kom Testfakta fram till då de lät laboratorieundersöka ett antal fiskpinnar i handeln. För den som är intresserad står hela undersökningen att finna här. En annan fördel med att laga egna fiskpinnar är att du kan vara klimatsmart i valet av fisk. Alaska pollock och Hoki är fisk du kan äta med gott samvete medan torsken hotas av utfiskning. Är man osäker på hur olika fisksorters klimatpåverkan ger denna fiskguide utmärkt vägledning.

Fiskpinnar
3 p
3 Alaska pollock filéer
1 ägg
ca 1 dl grovt rågmjöl
ett par matskedar skorpmjöl
svartpeppar
salt

Tina filéerna och skär dem i mindre, fiskpinnestora bitar. Blanda mjöl, skorpmjöl och kryddor på ett fat. Torka om det behövs av fiskfiléerna lätt med hushållspapper. Vänd dem därefter först i uppvispat ägg och sedan i mjölblandningen. Stek på medellåg värme tills fisken är genomstekt och fått en vackert gyllenbrun yta.

Remouladsås är gott till liksom den här snabbt ihopsvängda såsen som vi kan kalla Fejkremoulad:
ca 2 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
ca 1 dl bostongurka
ca 1 msk Heinz chilisås
ca 1 msk currypulver
Rör samman alla ingredienser och låt stå ett tag innan servering.

Det är också viktigt att se till att få i sig tillräckligt med vitaminer och fibrer och så här i skördetider är ju en råkostsallad perfekt. Gott, billigt och närproducerat!

½ litet vitkålshuvud
1 medelstor rödbeta
1 medelstort höstäpple
saft av en halv citron ev. mer
peppar
salt

Strimla vitkålen tunt, använd gärna osthyvel så får du fina strimlor. Skala rödbetan och riv den grovt. Gör det samma med äpplet. Blanda väl och pressa över rikligt med citronsaft. Krydda.

No comments: